Sivu 1/7

Ubuntu

Lähetetty: 17.4.2014 klo 9.00
Kirjoittaja khaosaming
Uusi pidennetyn tuen Ubuntu-versio, 14.04 LTS Trusty Tahr, julkaistaan tänään. Asensin uutukaisen HP Probookiin dailyista, mutta virallisen julkaisuhetken koitettua ISO-levykuva löytynee täältä.

Trustyssa on oletuksena päällä TRIM Samsungin ja Intelin SSD-levyille. Global-valikosta voi halutessaan siirtyä käyttämään ikkunakohtaista menua.

En ole havainnut bugittamisia, päinvastoin Trusty asentui jouhevasti ja toimii nikottelematta. Vanhat asetukset säilyivät, koska home-kansio oli omalla osiollaan.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 17.4.2014 klo 20.50
Kirjoittaja Kukkols
Pari päivää sitten päivitin miniin Mavericsin ja nyt sain asennettua Ubuntu 14.04 LTS version. Ikää tällä mac minillä jo 5 vuotta, että tekisi mieli kyllä koota joku mini-ITX /mATX PC ja siihen tämä Ubuntu, kannettavilla voisi jatkaa Applen käyttöä.

Kokeilin tuota ikkunakohtaista menua, mutta on takaraivoon jo niin iskoistunut tuo global-menu, ettei voi tähdätä enää ikkunoissa oleviin valikkoihin [:P]

Re: Ubuntu

Lähetetty: 18.4.2014 klo 10.09
Kirjoittaja khaosaming

Re: Ubuntu

Lähetetty: 18.4.2014 klo 12.53
Kirjoittaja Kukkols
Vaikuttaapa ihan mielenkiintoislta 8-)

Re: Ubuntu

Lähetetty: 22.4.2014 klo 20.53
Kirjoittaja omenaairapple
Ensimmäistä kertaa koitin ubuntua! [:D]

Vanhalle HP:n läppärille meni suhteellinen vaivattomasti, mutta kovalevyn osiointi ei onnistunut millään. Ihan hyvälle se ubuntu vaikutti, vaikka ei mielestäni aivan OS X:lle pärjää.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 23.4.2014 klo 3.05
Kirjoittaja khaosaming
Kovalevyn osiointia varten täytyy valita "something else". Muutoin Ubuntun asennusohjelma Ubiquity käyttää oletuksia (asenna Windowsin rinnalle; root ja home samalle osiolle + swap). Itse käytän aina manuaalista osiointia. Laitan rootin (/) ja homen (/home) omille osioilleen, enkä luo swappia lainkaan (SSD ei tarvitse). Erillinen osio kotikansiolle helpottaa päivittämistä, koska vanhat asetukset säilyvät.

http://youtu.be/qBCHsgry2RQ

Osiointi on vaikeaa tai ei onnistu, jos levyllä ei ole tilaa tai osiotaulukko on täynnä (kaikki neljä ensisijaista osiota (primary) käytetty). Jälkimmäinen on melkein sääntö nykykoneissa. Tällöin on tuhottava osioita, jotta voi luoda uuden Ubuntulle. Ensimmäisessä tapauksessa Windows-osiota voi yrittää pienentää.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 23.4.2014 klo 10.40
Kirjoittaja Kukkols
Tuopa olisi ollut hyvä idis luoda home omalle osiolleen, saakohan tuota tehtyä mitenkään jälkikäteen?
Edit: Osion luonti toki onnistuu, mutta tuon homen siirto sinne osiolle.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 23.4.2014 klo 10.53
Kirjoittaja khaosaming
Olisiko tästä apua?

http://www.howtogeek.com/116742/how-to- ... ng-ubuntu/
If you don’t create a separate home partition while installing Ubuntu, you don’t have to reinstall Ubuntu from scratch. To migrate to a separate home partition after installation, you’ll have to create a new partition (which may require resizing your existing partitions), copy the files from your existing home directory to that partition, and tell Ubuntu to mount the new partition at /home.
Tai tästä:

https://help.ubuntu.com/community/Parti ... ome/Moving
This guide will follow these 6 basic steps:

1. Setup your new partition
2. Backup and edit your fstab to mount the new partition as /media/home (just for the time being) and reboot.
3. Use rsync to migrate all data from /home into /media/home.
4. Edit fstab again so the new partition mounts as /home instead of /media/home but not reboot just yet.
5. Move /home to /old_home and reboot
6. Delete /old_home.
Tuollakin on juttua asiasta:

http://www.maketecheasier.com/move-home-folder-ubuntu/
If you want to move your Home folder to another partition, here is how you can do so.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 23.4.2014 klo 12.50
Kirjoittaja Kukkols
Kiitti vinkeistä, pitää yrittää noilla :)

Re: Ubuntu

Lähetetty: 24.4.2014 klo 19.18
Kirjoittaja jomppa
khaosaming kirjoitti:Itse käytän aina manuaalista osiointia. Laitan rootin (/) ja homen (/home) omille osioilleen, enkä luo swappia lainkaan (SSD ei tarvitse). Erillinen osio kotikansiolle helpottaa päivittämistä, koska vanhat asetukset säilyvät.
Sinänsä pilkunviilaus, ettei swap ja SSD liity tarpeen suhteen mitenkään toisiinsa. SSD ei auta yhtään, jos koneessa ei ole swappia ja datan määrä ylittää muistin nmäärän.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 24.4.2014 klo 21.13
Kirjoittaja gramdel
Ehkä tuossa haettiin sitä, että SSD:n kanssa ei sillai haittaa vaikka swap ei ole omalla osiollaan, vaan voi olla root levyllä, koska datan pirstaloituminen pitkin poikin ei vaikuta nopeuteen.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 25.4.2014 klo 3.39
Kirjoittaja khaosaming
Minusta oli sääli uhrata pieneltä SSD:ltä käyttömuistia vastaava määrä swapille vain siksi, että voisi käyttää torkkutilaa (en tarvitse). SSD käynnistyy nopeasti ilman horrostakin. Muistia on riittävästi (8GB). Jokainen käyttäköön omaa harkintaa kokoonpanonsa mukaisesti. Ahkerassa, vaativassa käytössä on varmasti tilanteita, joissa swapista on hyötyä.

SSD-levyjen kirjoituskerrat taitavat nykyään olla niin suuria, että swap ei sinänsä aiheuta käyttöiän mainittavaa lyhenemistä. Ennen vanhaan oli toisin.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 25.4.2014 klo 8.09
Kirjoittaja gramdel
Niin noh, mutta kyllä se sitä swappia käyttää joka tapauksessa vaikka sille ei erillistä osioita olisikaan, olettaen ettei swappiness parametriä ole puukotettu.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 26.4.2014 klo 6.14
Kirjoittaja khaosaming
Gramdelin swappiness-huomio on hyvä oivallus tai tieto. [:D]

Komennolla

Koodi: Valitse kaikki

free
näkee muistinkäytön. Swap näyttää minulla nollaa. Samoin System Monitor kertoo, että "Swap not available".

Komento

Koodi: Valitse kaikki

cat /proc/sys/vm/swappiness
tuottaa arvoksi Ubuntun oletuksen (=60). Sen voi helposti muuttaa nollaksi

Koodi: Valitse kaikki

gksudo gedit /etc/sysctl.conf
lisäämällä rivi perään

Koodi: Valitse kaikki

vm.swappiness=0
jos siellä ei tätä jo entuudestaan ole.

System Monitorin mukaan muistia on 7,7 gigaa, josta käytössä 24,1 % (1,9 gigaa). Vapaana on siis yli viisi gigaa, vaikka Firefoxissa toistakymmentä välilehteä, soitan musiikkia, katson leffaa, tarkastelen sähköposteja, katselen kuvia Shotwellilla ja editoin niitä Gimpillä. Päällä on muitakin ohjelmia, kuten Ubuntu Software Center, pääte, LIbre Office, Nautilus, järjestelmäasetukset, Ubuntu Tweak.

https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq

Re: Ubuntu

Lähetetty: 3.5.2014 klo 19.59
Kirjoittaja omenaairapple
Uskaltaako Ubuntu 14.04 LTS:ään päivittää ohjelmistopäivityksiä? Asensin kyseisen käyttiksen myös toiselle koneelle, ja juuri kun kaikki oli menossa hyvin, kone ilmoitti ohjelmistopäivityksen olevan valmis ladattavaksi. No, innoissani sitten painoin hyväksy -nappia ja päivityksen jälkeen:
1) Kone ei hyväksy salasanaa asetuksissa eikä ohjelmia ladattaessa. Kirjautumisen kyllä hyväksyy. Ja kyllä muistan salasanan oikein.
2) Koneella ei pysty katsomaan DVD -elokuvia. Usein kone toistaa elokuvan valintataulun (kielet!) ja sitten ei lue enempää levyä.
Onneksi tein puhtaan "päivittämättömän" asennuksen Ubuntusta, ja kaikki taas pelaa...

Toinen asia on sitten ohjelmistokauppa. Hain ensin GIMPiä kaupasta, mutta ilmoitti, että ohjelmaa ei löydy (vaikka ohjelma näkyi luettelossa). Viiden minuutin päästä katsoin samaa, ja kas GIMP lähti asentumaan. Sama asia kävi VLC:lle.

? [:|] ?

Re: Ubuntu

Lähetetty: 3.5.2014 klo 20.40
Kirjoittaja khaosaming
Trustyyn on tullut joitakin päivityksiä, eikä niissä ole ollut ongelmia. Ohjelmien asennukseen tarvitaan root-käyttäjän salasanaa. Jos pystyt kirjautumaan, mutta et voi asentaa ohjelmia, et ole root-käyttäjä (Administrator). Katso järjestelmäasetuksista tilisi status (System settings --> User accounts).

Ubuntun Software Center on parantunut aiemmasta, mutta on minusta edelleen hidas. Sen asemesta käytän mieluummin Synapticia tai komentoriviä. Gimp on Ubuntun repoissa, samoin VLC, joten niiden pitäisi asentua helposti.

Koodi: Valitse kaikki

sudo apt-get install synaptic

Koodi: Valitse kaikki

sudo apt-get install gimp

Koodi: Valitse kaikki

sudo apt-get install vlc
Multimediakoodekit saa asentamalla paketin ubuntu-restricted-extras.

Koodi: Valitse kaikki

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
Tarkista, että paketit libdvdnav4, libdvdread4 ja libdvdcss2 on asennettu. Jotkut uudemmat DVD-julkaisut saattavat kieltäytyä pyörimästä.

Ohjeita DVD-toistoon:

http://itsfoss.com/play-dvd-ubuntu-1310/

Re: Ubuntu

Lähetetty: 6.5.2014 klo 6.26
Kirjoittaja jomppa
gramdel kirjoitti:Niin noh, mutta kyllä se sitä swappia käyttää joka tapauksessa vaikka sille ei erillistä osioita olisikaan, olettaen ettei swappiness parametriä ole puukotettu.
Eh, "swappaus" ja swappitiedosto ovat myös aivan eri asia... Jos swappitiedostoa ei ole niin sitä ei tietenkään voi käyttää. Sen sijaan koodia voidaan heittää bittitaivaaseen ja ladata tarvittaessa uudestaan levyltä. Se kun ei muutu ajon aikana.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 10.5.2014 klo 18.25
Kirjoittaja omenaairapple
No sain DVD-levyn pyörimään ilman mitään säätämistä. Vika oli ilmeisesti levyssä, mutta kiitos kuitenkin! 8-)

Re: Ubuntu

Lähetetty: 20.5.2014 klo 11.54
Kirjoittaja spiidi78
Moi,

Olen asennellut aiemmin Ubuntun virtuaalimasiinaan, mutta nyt olen miettinyt jos asentaisi sen natiivina tuplabuuttina toiselle osiolle. Ennen kuin edes kuvittelen aloittavani projektia, haluisin tietää muutamia juttuja miten Macbook Pro Late 2013 15,4" retina toimii natiivilla Ubuntulla.
- Touchpad toimiiko kuten OSX:ssä?
- Virrankulutus?
- Airport WLAN?
- Retinan resoluutiot toimii OK?

Noiden on pakko toimia OK, mutta oikeastaan muulla ei ole väliä, koska käyttäisin sitä asennusta pelkästään työhommissa. Mietin tätä ratkaisua lähinnä siksi, että työkäytössä pitäisi Ubuntulle saada virtuaalimasiinassakin 8GB muistia käyttöön ja koneessani on yhteensä 8GB.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 20.5.2014 klo 13.34
Kirjoittaja Juh0`
spiidi78 kirjoitti:- Touchpad toimiiko kuten OSX:ssä?
Toimii ja ei toimi. 5 sormen eleet saat unohtaa, ellet löydä 3-osapuolen softaa/ajureita
spiidi78 kirjoitti:- Virrankulutus?
Ei merkittävää eroa.
spiidi78 kirjoitti:- Airport WLAN?
Pitäisi toimia, kunhan ensiksi olet asentanut kaikki päivitykset Ethernet kaapelin kautta.
spiidi78 kirjoitti:- Retinan resoluutiot toimii OK?
Eiköhän nuo toimi.

Nämä siis ihan hatusta heitettynä, ei se MacBook Pro eroa ns. "normi" PC:raudasta kauheasti.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 20.5.2014 klo 17.26
Kirjoittaja spiidi78
Juh0` kirjoitti:Nämä siis ihan hatusta heitettynä, ei se MacBook Pro eroa ns. "normi" PC:raudasta kauheasti.
Joo. Lähinnä kiinnosti tietää ajureiden status, koska muinoin Ubuntu pyöri Macissa miten sattuu ja puolet sen hienouksista jäi huonojen ajureiden takia pois käytöstä. Esim juurikin virransäästöominaisuudet..

Toisaalta asensinkin sitten odotellessani Ubuntun tohon VMWareen ja huomasin, että se toimiikin yllättäen nykyisellä läppärillä SSD-levyllä virtuaalikoneessa 3.5GB muistilla nopeammin kuin 8GB oleva PC-työkone.. Heh. Työkäyttö on siis erittäin raskasta (ohjelmistojen kääntämistä). Vanhempi kone joka oli kovalevyllä hyytyi ihan saman tien kun pisti käännökset menemään. Toisaalta siihen saattaa vaikuttaa osin myös se, että aiemmin virtuaalikone oli kryptattu VMWaren omalla systeemillä ja nyt oon kryptannu ainoastaan Ubuntun /home -osion Luksilla.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 21.5.2014 klo 1.11
Kirjoittaja hrmh
Onko tuosta uusimmasta distrosta nyt kokemuksia?

(Jos jotain muutoksia tai uusia kokemuksia on tullut koskien ajureita)

Re: Ubuntu

Lähetetty: 21.5.2014 klo 22.17
Kirjoittaja Machist
Ubuntun käytettävyys ei ole vuosiin ollut mielestäni kovinkaan hyvä..
Etsin kovasti vaihtoehtoa ja tämä on ollut lähes täydellinen: http://elementaryos.org

Ubuntuun pohjautuva, yksinkerainen ja näyttää hyvältä.
Paljon positiivista palautetta tullut niiltä, joille tuon olen asentanut.

Re: Ubuntu

Lähetetty: 22.5.2014 klo 9.12
Kirjoittaja mommmmi
On muuten käyttöliittymä kopioitu hyvinkin pitkälti OS X:stä :D

Re: Ubuntu

Lähetetty: 22.5.2014 klo 13.26
Kirjoittaja Machist
mommmmi kirjoitti:On muuten käyttöliittymä kopioitu hyvinkin pitkälti OS X:stä :D
Joo, mutta ei kuitenkaan suoraa kopiota ole tehty, joten ei ala ärsyttämään :)
Esim Pear OS oli tällainen, mutta näköjään projekti lopetettu?
http://distrowatch.com/table.php?distribution=pear
http://www.itworld.com/open-source/4013 ... th-pear-os