Sivu 1/2

Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 18.04
Kirjoittaja jakovski
Kotiini on 2012 vedetty kuitu, ja päätteenä on Alcatel-Lucent, josta lähtee 1 verkkojohto. Se piuha toimii vain olohuoneessa, jossa on FritzBox! wlan-laite.

Nyt kun alkaa nämä pennut olla sitä luokkaa, että telkkaria, laitteistoa yms pitäisi saada langallisesti verkkoon (esim kuitutv), niin enpäs voikaan laittaa, koska heidän huoneisiin ei dataa tule.
Sähkökaapissani on 6 verkkopistoketta, joista siis yksi on olkkariin, josta siis talon verkko muodostuu pääsääntöisesti WLANilla.

Millaiset laitteet pitäisi hankkia, jotta saisin 3-4 huoneeseen datan kulkemaan. Haluan pitää kuitenkin tuon fritzboxin, en siis halua luopua langattomuudesta, ainoastaan lisätä langallisia verkkopistokkeita.

Ilmeisesti tuonne kuitupäätteen perään pitäisi laittaa joku vempele, mutta mikä olisi järkevin.?

Dataimmeiset nyt neuvomaan. :)

Re: Valokuitukysymys.

Lähetetty: 3.10.2016 klo 18.51
Kirjoittaja jeppe
Tässä on aika paljon vaihtoehtoja riippuen tiloista ja siitä miten haluat toteuttaa homman.

Jos sulla on joku kaveri joka hallitsee vähän verkkoja niin kannattanee pyytää konsultoimaan hommassa ;)

Jos siinä Alcatel purkissa on vapaita portteja niinkuin niissä yleensä on, niin kokeilepa pistää niistä LAN-porteista piuha siellä sähkökaapilla oleviin rasioihin. Niiden kautta pitäisi varmaan saada huoneisiin "netti".

Itse Wlanin virkaa toimittamaan voi laittaa vaikka Applen Airport Expressin joita saa käytettynä parilla kympillä tai kalliimmalla kaupasta.

Ps. tämähän ei ole varsinaisesti valokuitukysymys vaan enemmänkin kotiverkkokysymys :)

Re: Valokuitukysymys.

Lähetetty: 3.10.2016 klo 19.32
Kirjoittaja pyrjola
Jepen linjoilla. Jos kuitenkin oletetaan jotain ja ehdotetaan jonkilaista perusratkaisua - kaveri paikan päällä sitten vie homman maaliin asti. Ei tämän ratkaiseminen oikeasti mahdotonta ole tavikseltakaan, mutta pienissä yksityiskohdissa kokenut kaveri tietää paremmin mitä tehdä.

- Kuitupäätteen viereen vaikkapa 8-porttinen kytkin (annetaan kuitupäätteen tuoda se yksi ja ainoa linja, eikä "rasiteta" sitä liikenteen jakamisella). Kytkin sitten hintalaatu -suhteeltaan järkevä ja mielellään hallittava. Eli ei halvinta, mutta turha ampua tykillä kärpästä...
- Kytkimestä sitten LAN-kaapelit niihin kuuteen porttiin, jotka johtavat sitten eri huoneisiin
- Kytkimen asetuksista sitten päälle DHCP- ja NAT-toiminne (eli IP-osoitteet ja liikenteen jakaminen kytkimen tehtäväksi). Mikäli yhtään on riskiä, että laitteet on 24/7 päällä, kytkimen palomuuri kannattaa myös ottaa käyttöön (konsultoi sitä kaveria :) )
- Huoneiston sisälle toki voit asettaa WLAN -tukiasemia, Applen omat laitteet ovat siitä hyviä, että tunnistavat muut vastaavat laitteet ja osaavat kysyä, että tehdäänkö ihan oma verkko vai laajennetaanko/yhdistetäänkö olemassaolevaan. Ajattele vaikka, että koko 400 neliön talo samalla verkkotunnuksella, vaikka tukiasemia olisi 3 kpl... Toki kiinteät kaapeliyhteydet ovat aina varmempia..

Jotain tälläistä varmaan tekisin itse tähän yksiöön :)

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 20.32
Kirjoittaja kaulahuivi
Helpointa ja halvinta on kytkeä huoneistojakamosta valokuituyhteys päälle yhdestä halutusta datapistokkeesta, johon liitetään laadukas reititin ja perustetaan langaton verkko kotiin. Kaikki pääsevät eroon johdoista ja saavat nauttia kunnon verkosta eikä maksa paljon.

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 20.36
Kirjoittaja tosikko
Kytkimellä ei voi tuollaisia NAT ja DHCP juttuja tehdä, eli siihen kuitupäätteen perään tarvitaan reititin tekemään sisäverkko.

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 20.40
Kirjoittaja pyrjola
tosikko kirjoitti:Kytkimellä ei voi tuollaisia NAT ja DHCP juttuja tehdä, eli siihen kuitupäätteen perään tarvitaan reititin tekemään sisäverkko.
Ihan hyvä kommentti ja tosiaan - tarkoitin juuri tuota reititin -purkkia.

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 20.45
Kirjoittaja jakovski
kaulahuivi kirjoitti:Helpointa ja halvinta on kytkeä huoneistojakamosta valokuituyhteys päälle yhdestä halutusta datapistokkeesta, johon liitetään laadukas reititin ja perustetaan langaton verkko kotiin. Kaikki pääsevät eroon johdoista ja saavat nauttia kunnon verkosta eikä maksa paljon.
Jos lukisit kysymykseni alusta loppuun ajatuksella, niin huomaisit mitä olen hakemassa :)

Ja alcatelista joku mainitsi: ei ole kuin yksi lähtevä pistoke. Eli joko kytkin tai reititin tuohon valokuitupäätteen ja cat-pistokkeiden väliin. Sisällä saisi olla yksi WLAN laite ja muuten saisi tulla huoneiden pistokkeisiin data.

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 20.49
Kirjoittaja jakovski
pyrjola kirjoitti:
tosikko kirjoitti:Kytkimellä ei voi tuollaisia NAT ja DHCP juttuja tehdä, eli siihen kuitupäätteen perään tarvitaan reititin tekemään sisäverkko.
Ihan hyvä kommentti ja tosiaan - tarkoitin juuri tuota reititin -purkkia.
Eli perusreititin. Giganen varmaan on järkevin vaihtoehto.

Datajutut ei ihan ole ominta alaa, mutta kaikki onnistuu kunhan tarpeeksi vääntää asetuksia :)

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 21.08
Kirjoittaja tosikko
Mikä tuon Fritz vekottimen tarkka malli on? Niitä näkyi olevan monenlaisia, joten mietin että jos siinä on jo reititin niin sitä voisi käyttää langallisenkin sisäverkon luomiseen.

edit: eiku joo, olohuoneeseen jossa tuo Fritz nyt on tulikin ilmeisesti vain yksi ethernet syöttö? Mietin siten että jos siellä olohuoneessa olisi tuplapistokkeet ja laite reitittäisi myös langallista verkkoa, niin toinen piuha olohuoneesta takaisin sähkökaappiin johon kytkin jakamaan se verkko langallisesti muille laitteille.

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 21.16
Kirjoittaja jakovski
Fritzbox fon wlan 7270.

Kuinkahan tuo onnistuisi, koska olohuoneessa on jo monta laitetta, jotka käyttävät kaikki verkkopaikat tuosta laitteesta, joten laitteen siirto ei onnistu kyllä vaikka itse sitä harkitsinkin jo..

Enkä tiedä kuinka tuo watson box toimii muiden reitittimien kanssa, joten ei millään viitsisi tuon tilalle miettiä jotain toista.

Sitä tässä pähkäilen että kun 1000mb zyxel kytkimen saisi noin 25e hintaan, niin olisiko aivan huono idea? Palomuuriahan tuossa ei tietenkään ole..

Eli, mä ajattelin asian näin: Joku reititin tuonne valokuitupäätteen persuksiin kiinni ja siitä sitten piuhat esim 4 eri pistokkeeseen taloa. 1 niistä on olohuone, jossa on tuo fritzbox (joka lähettää samalla wifiä) ja 3 menee makuuhuoneisiin seinäpistokkeisiin.


Edit, tsekkasin tuplapistokkeen. Tulpattu, eli ei asennettu [:(]

tosikko kirjoitti: Mietin siten että jos siellä olohuoneessa olisi tuplapistokkeet ja laite reitittäisi myös langallista verkkoa, niin toinen piuha olohuoneesta takaisin sähkökaappiin johon kytkin jakamaan se verkko langallisesti muille laitteille.
Tuohan olisi ollut ihan älyttömän mahtava ajatus.. Tuon kun olisi osannut ajatella kun vedettiin sähkösuunnitelmaa [:(]

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 21.51
Kirjoittaja tosikko
Pahus, tuo tuplajohdotus olisi helpottanut sikäli, että sen jo olemassa olevan reitittimen olis saanu luomaan langallisen(kin) sisäverkon.

Jos nyt tuonne kuitupäätteen perään laitat kytkimen, niin sen perässä olevat laitteet eivät ole samassa sisäverkossa (LAN) vaan kaikki saa oman ulkoisen IP:n eivätkä pysty suoraan juttelemaan toistensa kanssa omassa verkossasi - data kiertää pahimmoilleen jostain Kuala Lumpurin kautta... Samoin (rauta)palomuuri jää pois kuten jo totesitkin jne.

Jos laitat sähkökaappiin reitittimen (joka luo sen sisäverkon) ja se jakaa verkkoa myös sinne olohuoneen Fritzboxille, niin menetät siitä Fritzboxista yhden LAN liitännän, kun nyt sille sähkökaapista tuleva piuha on kytkettävä LAN liittimeen eikä WAN liitäntään (purkki siis nyt kiinni sisäverkossa eikä ulkoverkossa). Toki sen viereen joku pieni kytkin niin paikkoja saa helposti lisää. Niin ja pitää tutkailla miten tuon purkin asetukset ylipäätään saa sopiviksi jos WAN ei ole käytössä. [:|]

edit: näkyi manuaalin piakvilkaisulla WAN liitintä tarkoittamani olevan ko. purkissa merkitty "DSL/TEL".

edit2: eiku saakeli, tuossa ohjeessa jonka löysin käsketäänkin tehdä LAN1 liitännästä WAN liitäntä, no jospa en sotke enempää.... [:D]

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 21.59
Kirjoittaja jakovski
Joo, tuplajohdotus olisi ollut ihan törkeän hyvä. Hoksasin nyt itsekin kuinka helppoa tämä olisi ollut. :x

Periaatteessa langallisten ei tarttis keskustella, koska ainoa laite mitä tulen käyttämään lankaverkossa olisi watson. Mutta kuinkahan iptv tuosta sitten selviäisi, jos kytkimen kautta vapaa linja ulkomaailmaan.

En tiedä, kai sitä pitää soittaa anvialle ja käydä katsomassa tarjontaa..

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 22.21
Kirjoittaja tosikko
No jos noiden muiden huoneiden ei tarvitse olla sisäverkossa, niin kytkin sinne sähkökaappiin lienee paras ja yksinkertaisin ratkaisu (myös halvin). Sen ei pitäisi vaikuttaa mitään siihen Fritzboxin toimintaan, se kun on yhä samalla lailla ulkoverkossa kiinni vaikka kytkin onkin välissä (reititin olisi eri juttu kun se luo oman verkon).

Se mikä tässä saattaa vaikuttaa jotain (silloin jos/kun kytkin laitetaan kuitupääteen perään), on se miten monta julkista IP osoitetta tuo liittymäsi maksimissaan antaa. Joissain tapauksissa sitä on rajattu / asiakas, eli jos ei välissä ole jotain luomassa erillistä sisäverkkoa, saa kaikki kytketyt laitteet saa sen oman ulkoverkon IP:n ja jos ne on jostain syystä rajattu esim. 5 kpl maksimissaan, saattaa siitä olla haittaa jos ne ns. loppuu kesken. Jos luodaan reitittimellä oma sisäverkko, voi itse päättää subnet maskilla miten suuri se on, ja saat sinne vaikka miljoona IP:tä ilman että sulla on käytössä kuin yksi ulkoinen/julkinen IP.

Toivottavasti et ole nyt entistä enempi sekaisin näistä. ;)

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.10.2016 klo 22.27
Kirjoittaja jakovski
Ei kyllä mä suurin piirtein hajulla olen :D

Ajattelin toki että jos laittaisi kaksi reititintä. Eka tekee verkon, toinen vain jakaa ja antaa wifiä. Onnistuisiko tuollainen helpommin? Selviäisi vain reitittimen ostolla. Samalla saisi sisäverkon heti valokuitupäätteen perään ja palomuurinkin.

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 4.10.2016 klo 9.36
Kirjoittaja jeppe
Nyt menee täällä termit sen verran sekaisin että kannattanee vaikka lukea wikipediasta mikä on kytkin, reititin ja palomuuri. Tässä pärjäät varmasti yhden uuden laitteen hankinnalla, mutta suosittelen vahvasti että käytät kaveria vaikka pikkupalkalla apuna. Usein on niin ett loppukäyttäjä luulee tietävänsä mitä haluaa mutta osaavampi voi vinkata jotain fiksumpaa mitä loppukäyttäjä ei ole edes ajatellut.

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 4.10.2016 klo 9.58
Kirjoittaja tosikko
^ Onko jossain virhe, korjaa ihmeessä kohta jossa on niin selvenee paremmin. [:|] Toki alkup. kysymykseen vastauksena ohje että hanki asiantunteva kaveri paikalle on mainio, mutta ohjeita kai täällä nimenomaan projektiin kyseltiin. ;)

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 4.10.2016 klo 10.28
Kirjoittaja jakovski
jeppe kirjoitti:Nyt menee täällä termit sen verran sekaisin että kannattanee vaikka lukea wikipediasta mikä on kytkin, reititin ja palomuuri. Tässä pärjäät varmasti yhden uuden laitteen hankinnalla, mutta suosittelen vahvasti että käytät kaveria vaikka pikkupalkalla apuna. Usein on niin ett loppukäyttäjä luulee tietävänsä mitä haluaa mutta osaavampi voi vinkata jotain fiksumpaa mitä loppukäyttäjä ei ole edes ajatellut.

Missä kohtaa tuossa menee termit sekaisin? Kaksi perus reititintä/modeemia (vaikka nyt samanlainen Fritzbox), joista toinen tulee heti valokuitupäätteen perään, joka jakaa sen yhteyden neljään huoneeseen. Siitä sitten olohuoneen purkki, joka siis on nykyinen Fritzbox, antaa olohuoneen datayhteyden kiinteästi ja langattomasti. Muissa huoneissa on sitten datapistoke, johon yhden (1) laitteen voi kytkeä.

Menikö tuossa nyt jotain termejä sekaisin?

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 4.10.2016 klo 10.30
Kirjoittaja jakovski
tosikko kirjoitti:^ Onko jossain virhe, korjaa ihmeessä kohta jossa on niin selvenee paremmin. [:|] Toki alkup. kysymykseen vastauksena ohje että hanki asiantunteva kaveri paikalle on mainio, mutta ohjeita kai täällä nimenomaan projektiin kyseltiin. ;)

Joo, asiantunteva anvian asentaja maksaa useamman satasen, kun täältä saa varmasti samat vinkit ainoastaan laitehankinnalla. :)

Helpoimmalla pääsisi varmaankin, jos laittaisi kytkimen sähkökaappiin.
Esim http://www.gigantti.fi/product/tietokon ... 608-kytkin

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 9.10.2016 klo 15.40
Kirjoittaja kaulahuivi
Mikä oli ongelmanratkaisu?

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 9.10.2016 klo 16.08
Kirjoittaja jakovski
Ei ole ratkaistu vielä. Pitää soittaa anvialle luultavasti ja kysyä vinkkiä. Parinkympin kytkimellä toki saisi pistokkeisiin datan.

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 10.10.2016 klo 18.29
Kirjoittaja kaulahuivi
jakovski kirjoitti:Ei ole ratkaistu vielä. Pitää soittaa anvialle luultavasti ja kysyä vinkkiä. Parinkympin kytkimellä toki saisi pistokkeisiin datan.
Kyllä se siitä. Tunnut tietävän tarkoin, mitä haluat ja pystyisit varmaan itsekin toteuttamaan sen. Hyvä se on varmistella asioita.

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 11.12.2016 klo 20.40
Kirjoittaja kamina
Mulla on aika samanlainen verkko kotona, tosin kuitu tulee vähän talon ulkopuolelle, mutta samalla tavalla kytkentä-kaappi jossa yhteys tulee yhdestä pistokkeesta ja sitten huoneissa erilliset pistokkeet.

Itse ratkaisin tuon niin, että kytkentä-kaapissa on reititin (tällä hetkellä Ubiquity Edge-Router, mutta yhtä hyvin voisi olla joku muukin. Useimmissa langattomissa tukiasemissakin on nykyisin reititin rakennettuna sisään, huolehdit vain että siinä on gigabitin liittimet myös sisäverkkoon.

Langattoman tukiaseman olen laittanut sitten pistokkeeseen joka on keskeisellä paikalla asunnossani, näin kaikki laitteet saavat hyvän signaalin, tuon lisäksi minulla on vielä kytkimiä siellä täällä koska laitteita on jonkun verran ja pidän mielummin piuhalla kytkettynä ne jotka hyötyvät nopeudesta (esim. verkkolevyt yms).

1. Alin taso
- Kytkentäkaappiin joku (vaikkapa Asus tms) reititin jossa on gigabitin sisäverkon pistokkeet ja wlan
- Kytket siitä niiden huoneiden pistokkeet joihin tulee laite (et varmaan saa ihan kaikkia, et tosin varmaan tarviikkaan)

2. Perus taso
- Sama kuin yllä
- Hankit vielä jonkun AC standardia tukevan Wlan-tukiaseman jonka laitat muualle asuntoon parempaa kattavutta varten

http://www.smallnetbuilder.com/ <- täällä on hyviä arvosteluita

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.3.2017 klo 4.28
Kirjoittaja jakovski
Heipparallaa.
Tuli tässä vähän fundeerattua tovi näitä vaihtoehtoja ja päädyin sitten gigaseen kytkimeen kotijakamoon ja jokaiseen huoneeseen reititin, jos niikseen tulee (palomuurien takia)

Ostin siis TP-linkin gigasen kytkimen ja RT-N12 reitittimen. Lähdettiin yhdestä huoneesta vain liikkeelle nyt näin aluksi.

Kytkin kiinni ja verkkopääte toiseen huoneeseen. Hienosti toimii. Mutta. Nopeus puolittui. Ennen WiFillä sain 50-60Mbps ooklan mukaan, nyt tasan 20Mbps ja ei nouse ei. Uppi on samaa luokkaa. Onko tuo kytkin nyt pullonkaulana, vaikka giganen piti olla?

No edetäänpäs asiassa sitten. Laitoin reitittimen toiseen huoneeseen, koska iso talo ja wlan ei kanna ihan täysin.. No ei vaines, laitoin sinne PS4 konsolin, ja siinä on niin huono wifi, ettei mitään järkeä.

Muuten hyvä, mutta pistoke on toisella puolen huonetta ja johtoja en lähde viemään, joten teenkin niin että jatkan vain wifin kantavuutta ja kytken RJ45 konsolista reitittimeen. Muuten hyvä, mutta ei ilman RJ45 johtoa pääse reititin verkkoon. Miksei? Eikö tätä saakaan samalla tavalla kytkettyä, kuten pistorasiaextenderi?
Ja lisäksi, se ei tehnyt samaa verkkoa, vaan erillisen verkon "wlanverkonninmi_RPT"

Meni nyt hieman pertsiilleen tämä, mutta kunhan heitin ajatuksia tähän.

Tiivistän kahteen kysymykseen.
Giganen kytkin, pullonkaulanako?
Wlan verkon jatkaminen (repeater moodi), uusi wlan verkon SSID ja ilman RJ45 kytkentää ei pääse nettiin. Mitäs hittoa? :?

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.3.2017 klo 10.23
Kirjoittaja nolifer
jakovski kirjoitti:päädyin sitten gigaseen kytkimeen kotijakamoon ja jokaiseen huoneeseen reititin, jos niikseen tulee (palomuurien takia)
Jos käyttämäsi termit ovat oikein niin tuossa ratkaisussa ei ole kovinkaan paljon järkeä.

Pitäisi tehdä päinvastoin. Internetin reunalle reititin ja palomuuri, niiden taakse kytkimet ja wlanit.

Lisäksi laadukas reititin/palomuuri on huomattavasti kalliimpi kuin kytkin.

Re: Valokuitu ja miten lisää verkkopistokkeita?

Lähetetty: 3.3.2017 klo 10.31
Kirjoittaja G4-power
Ensiksi vastaan, että en usko kytkimen olevan pullonkaula. Onhan kaikki johdot vähintään Cat 5e ja Wifi 802.11n? Pullonkaula on luultavimmin Asuksen reitittimen käyttäminen repeaterina, koska se joutuu toimimaan samalla kanavalla toisen reititittimen kanssa ja se aiheuttaa häiriötä kumpaankin reitittimeen, Asuksen kautta sen lisäksi ei voikaan saada täyttä nopeutta kun se vain jatkaa jo heikennyttä signaalia. SSID taitaa mennä vakiona repeater moodissa tuoksi, jotta laite voi valita, kumpaan verkkoon se liittyy, mutta voi olla mahdollista myös muuttaa se samaksi.

Varsinaisesti wlan repeater/extender laitteista minulla ei ole kokemusta, mutta olen tuskastellut aikanaan WDS:n kanssa. Kantamaa tällaisella tekniikalla saa kyllä lisättyä, mutta nopeudet kyllä putoavat. Itse jättäisin tällaiset tekniikat sikseen, jos on olemassa langallinen vaihtoehto.

Mielestäni kannattaisi luoda uusi langaton verkko. Laitat sen reitittimen kiinni siinä huoneessa siihen pistokkeeseen ja luot uuden verkon (eri SSID:llä). Sitten PS4 kiinni siihen verkkoon. Sen verran pitäis PS4:nkin wifin kantaa, että huoneen toiselta puolelta kuuluu.

Meillä homma tehtiin hieman toisin. Netti tulee taloon kaapelimodeemiin, joka sillattuna jakaa netin reitittimelle (jossa DHCP ja NAT sekä Wifipäällä). Reitittimeltä lähtee piuha talojakamoon, jossa on kytkin, ja se jakaa yhteyden huonerasioihin. Pariin eri huoneeseen on sitten kytketty tukiasemat (ilman DHCP:tä ja NAT:ia), jotka jakavat Wifiä samalla SSID:llä. Näin koko talo on samassa sisäverkossa ja liikkuvat laitteet (läppärit, tapbletit, puhelimet) ottavat yhteyden lähimpään (vahvin signaali) tukiasemaan.