Varmuuskopionti, CCC ja TC

Keskustelua tietoturvasta ja varmuuskopioinnista Mac-, iPhone- ja iPad -käyttäjien näkökulmasta

Varmuuskopionti, CCC ja TC

ViestiKirjoittaja J.A.U. » 11.12.2012 klo 2.13

Yllätävän huonosto löytyi kysymyksiä ja vastauksia varmuuskopioinnista. Tarkoituksena olis varmuuskopioida MBP, jossa käyttiksenä Leopard. Tällä hetkellä tärkeimmät tiedostot USB-tikulla. Tarkoituksena olisi hommata 500 GB ulkoinen kovalevy, koska muuten koneen varmuuskopiointi kokonaisuudessaan tuskin onnistuu. Kaipaisin kuitenkin muutamaan kysymykseen ensin vastauksia.

1. Tietokoneella on 100 gb tavaraa ja haluan näppärästi herättää koneen henkiin carbon coby clonerin varmuuskopiosta. Minkä kokoinen varmuuskopio 100 gb suunnilleen syntyy? Entäs TimeMachinella?

2. Alla olevassa linkissä on jotain puhetta, että USB-levyltä ei koneen herättäminen onnistu välttämättä yhtä näppärästi kuin FireWire-levyltä. Ymmärsinkö väärin? Kannattaako ostaa FireWire-levy USB-levyn sijasta, vaikka siirron nopeus olisikin toissijaista?

http://hopeinenomena.net/viewtopic.php?f=43&t=128240

3. Törmäsin myös osittamisen (partition) ohjeisiin. Jos en osita levyä käyttää TM tai CCC koko levyä? Kannattaa osittaa esim. puolet TM:n ja puolet CCC:n käyttöön?

4. Riittääkö pelkkä kopiointi CCC:llä. Mihin tarvitsen TimeMachinea?

5. Miksi ostaisin TimeCapsulen?
J.A.U.
 
Viestit: 64
Liittynyt: 9.8.2009 klo 0.26

Re: Varmuuskopionti, CCC ja TC

ViestiKirjoittaja masa » 11.12.2012 klo 8.34

Hommaa oma levy molemmille systeemeille, kovalevyt on halpoja. Vähintään se Timemachine kuntoon. USB levyt käy tuohon hommaan oikein hyvin. Miksi et päivittäisi konettasi Snow Leopardiin?
En oo korvaamaton, mutta paras maharollinen.
Avatar
masa
Ylläpitäjä
 
Viestit: 7412
Liittynyt: 21.2.2004 klo 23.06
Paikkakunta: Ilmajoki

Re: Varmuuskopionti, CCC ja TC

ViestiKirjoittaja Lakiopaalu » 11.12.2012 klo 9.51

1. CCC:n kopio on identtisen kokoinen alkuperäiseen verrattuna jos asetat sen niin että muuttuneita tietoja ei arkistoida (noin mulla käyttis-osion asetukset)
Koko kasvaa hiukan joka kopiointikerralla jos asetuksissa "aiemmat versiot muuttuneista dokumenteista päivämäärällä varustettuun kansioon" – lähimpänä TimeMachinen tapaa, voit pelastaa aiempia kehitysversioita dokumenteista (noin mulla työkovalevyt)

2. Intel-prossuiset Macit on pystynyt boottaamaan USB-levyltä (aiempia PowerPC-prossuisia ei, tosin huhut kertoo että muutama vanhempi malli olisi siihen kykeneviä – B&W, esimerkiksi)
Jos nopeus ei ole merkittävä tekijä, niin saman tekevää (itse tosin käytän FW800-lootia)

3. Pakko osioida jos aiot samalle ulkoiselle työntää kummankin ohjelman tuotokset – jyräävät toisensa tuotokset yli

4. CarbonCopyCloneria tullut käytettyä jo aikaisista versioista alkaen, itse en ole kokenut mitään tarvetta TimeMachinelle – kunhan kopiot tulee tehtyä säännölisesti (CCC:ssä on ajastusmahdollisuus, ja hyvin säädettävissä oleva sellainen :) )
Saattaisin käyttää TimeMachinea, jos se osaisi tehdä boottaavan kopion käyttiksestä niinkuin CCC; mutta kun ei, niin ei.

5. Helppous, jos haluaa TimeMachine käyttää – itse en ole kokenut tarvetta, mutta esim. veljeni on ollut hyvin tyytyväinen ("ei tartte miettiä, hoitaa homman huomaamatta")
Avatar
Lakiopaalu
 
Viestit: 1352
Liittynyt: 24.6.2004 klo 13.40

Re: Varmuuskopionti, CCC ja TC

ViestiKirjoittaja adele » 11.12.2012 klo 10.00

1. 100Gt dataa synnyttää kloonatessa yllättäen 100Gt dataa. TM:n kanssa kokoon vaikuttaa se jätetäänkö jotain käyttäjän toimesta pois. Jos levyllä on tiedostojen osalta "suuri vaihtuvuus" esim levyllä käy päivittäin, viikottain elokuvia tai valokuvia, jotka siirretään toisaalle varastoon, niin TM:n tekemä varmuuskopio tietysti kasvaa reilusti kokoa, jos kaikki tieto varmistetaan TM:n avulla.

2. Fw on kuollut. Siihen ei vuonna 2012 kannata uhrata penniäkään. Samoin on USB-2:n kanssa. Kun ostat levyn kaiva kuvetta hieman syvemmältä ja osta USB-3 levy. Et kadu myöhemmin. (olettaen että koneesi ei ole PPC-prossuinen)

3. Levyn osittaminen on hyvä ratkaisu, jos käyttää yhtä levyä varmuuskopiointiin. CCC:lle ei kannata varata enempää tilaa, kun mitä sitä on oman koneen levyllä. TM:lle loput (syyt yllä. Osittaessa CCC:lle kannattaa antaa ykköspartitio, koska se sijaitseen levyn ulkoreunalla ollen siten nopeampaa levytilaa. Nopeuslisästä on hyötyä, jos konetta mahdollisesti käynnistetään ja käytetään ulkoiselta levyltä.

4. CCC on suojaamassa levyrikkoja varten. TM suojaa käyttäjän virheiltä. Täydentävät toisiaan.

5. Periaatteena kaikki osta-kytke-unohda systeemit ovat toimiessaan hyviä. Ilmateitse tapahtuvat tiedonsiirto on toistaseksi hidasta. Ensimmäinen kopio kannattaa tehdä kone kytkettynä TC:n. Toimii ainakin pienten tietomäärien kanssa. Vaikka olen näitä pari pistänyt hyrräämään, (vain TM) en osaa sanoa lopullista tuomiota.

Muuta; Aivan samoin kuin tietotekniikassa ei kannata olla ensimmäisessä aallossa miinanpolkijana ei myöskään kannata jättäytyä lohduttomaan takaryykkariin. Ei ohjelmien eikä varsinkaan käyttiksen kanssa. Joskus tietysti koneen arkkitehtuuri tai ohjelmalliset seikat rajoittavat siirtymistä, mutta silloinkin käyttiksistä pitää koneessa olla viimeinen siihen soveltuva versio, varsinkin jos kysessä on jo vuosia sitten esitelty ja toimivaksi havaittu käyttis.
Jos koneen arkkitehtuuri antaa vapaat kädet käyttiksen suhteen nykyinen 10.8 on tällä hetkellä ihan hyvä valinta.

Kaikki systeemit on hyvä pitää mahdollisimman yksinkertaisina, siksi yksi levy riittää varmuuskopiointiin mainiosti. Lyöt levyn kiinni koneeseen ja ohjelmat hoitavat lopun.
Jo vuodesta 2004 - "foorumin käyttäjille pahaa mieltä ja ylimääräistä harmia foorumin henkilökunnallekin"
Avatar
adele
Porttikiellossa
 
Viestit: 3689
Liittynyt: 22.2.2004 klo 19.31

Re: Varmuuskopionti, CCC ja TC

ViestiKirjoittaja J.A.U. » 11.12.2012 klo 10.36

Loistaavaa, kiitoksia. Varmuuskopiointi-innostuksen osasyynä on juurikin käyttiksen päivittäminen.
J.A.U.
 
Viestit: 64
Liittynyt: 9.8.2009 klo 0.26

Paluu Tietoturva ja varmuuskopiointi

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa


 
Hopeista Omenaa ylläpitää Suomen Apple-käyttäjien yhdistys fiMUG ry. Voit halutessasi tukea foorumin toimintaa liittymällä yhdistyksen jäseneksi. Jäsenmaksu 32 euroa/12 kk. Tutustu myös Helsingissä, Mikkelissä ja Oulussa järjestettäviin jäsenetuhintaisiin kursseihin verkkokaupassa.
 
Apple and the Apple logo are trademarks of Apple Inc., registered in the U.S. and other countries. fiMUG ry. is an independent user group and has not been authorized, sponsored or otherwise approved by Apple Inc.