Sivu 1/5

Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 6.11.2017 klo 20.15
Kirjoittaja jeppe

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 6.11.2017 klo 21.38
Kirjoittaja khaosaming
Erittäin mielenkiintoista. Tim Cook -- kivenkova liikemies, Apple parantumaton veronkiertäjä.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 6.11.2017 klo 22.01
Kirjoittaja Sherukka
Ei kai yllättänyt? Epärehellisimmät yritykset tulevat Yhdysvalloista, Saksasta ja etelä-Koreasta.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 6.11.2017 klo 23.06
Kirjoittaja homenamsi
Minusta on väärin puhua epärehellisyydestä - siitähän on ja pitää saada sanktiot.

Joku puhuu moraalittomuudesta, toinen yhteiskuntavastuusta, kolmas taas taitavuudesta.

Toinen tämänpäivän uutinen koski Applen kassaa ja sitä, että osinkojen rahoittaminen tapahtuu joukkovelkakirjalainoilla eikä kassasta. Jos vaikka Trumpin aikana ulkomailta kotiutettavien voittojen verokohtelu alenisi. Lainan korko on paljon pienempi kuin kotiutuksen veromenetys.

Apple ei liene kiertänyt veroja mutta on vältellyt niitä ja viivästänyt maksamista varallisuusjärjestelyin. Missä maksaa ja milloin on sitä (pelisääntöjen sallimaa, laillista mutta monien mielestä kunniatonta) suunnittelua.

Kunniaako vai vain rahaa saavat ne siljoonat konsultit jotka tätä peliä pyörittävät? Pelistä on vaikea vetäytyäkin kilpailutilanteessa - vai onko se peliriippuvuutta?

Peliriippuvuutena pitäisin sitä kotimaisten vuorineuvosten käyttäytymistä kun he totuttuaan työurallaan verojen välttelyyn menivät sitten Portugaliin.

Pelisäännöt jotka mahdollistavat tällaisen pieni- ja isomuotoisen pelin ovat ison remontin tarpeessa. Niillä säännöillä kuitenkin kaikki pelaavat.

Globaalilla taloudella pitäisi olla jotain tolkkua ja keinoja rajoittaa Hollannin, Guernseyn, Jerseyn - Euroopan ulkopuolisista puhumattakaan - kaltaisten toimijoiden pelisääntöjä.

[Seurasin joskus löyhästi hanketta, jossa tavoiteltiin vuorokauden vaihtumisaikavyöhykettä noudattavan alueen perustamista Arabian niemimaalle. Liikeideana oli luoda paikka jossa pörssi avautuisi aina aamulla ensiksi. Tähän löytyi kuitenkin joku este kansainvälisistä laeista tai sopimuksista.]

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 6.11.2017 klo 23.59
Kirjoittaja khaosaming
– Me maksamme kaikki meille kuuluvat verot, viimeistä dollaria myöten. Me emme ole riippuvaisia verokikoista... Me emme kasaa rahaa jollekin Karibianmeren saarelle, Cook sanoo valiokunnalle.
Huolimatta Cookin lupauksesta Apple ryhtyi etsimään uutta veropakopaikkaa juuri veroparatiisisaarilta.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 7.11.2017 klo 12.48
Kirjoittaja klany
Apple's 2017 accounts showed they made $44.7bn outside the US and paid just $1.65bn in taxes to foreign governments, a rate of around 3.7%. That is less than a sixth of the average rate of corporation tax in the world.
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-41889787

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 7.11.2017 klo 17.07
Kirjoittaja khaosaming
"But it's kind of beside the point: there’s not a clean line between legal and illegal in the tax world," he wrote. "While some things are clearly illegal, the better question is how aggressive is a tax position. I don't know Apple's tax strategies intimately, but they strike me as pretty aggressive... They're probably not breaking tax laws, but they're pushing up against the limits of propriety and perhaps of legality."
https://arstechnica.com/tech-policy/201 ... el-island/

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 7.11.2017 klo 19.59
Kirjoittaja jeppe
Näistä uutisista jokainen voi vetää oman johtopäätöksensä, onko toiminta laillisesti tai moraalisesti oikein ja toimia myös sen mukaisesti.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 7.11.2017 klo 21.05
Kirjoittaja MacFinn
Ainakaan YLE:n uutisen mukaan en juuri muuttaisi käsitystäni. Sen verran sekava selostus se oli. Ja kun lakeja noudattaa niin vaikea tuohon on kovin negatiivisesti reagoida. Eikä yhtiö joka on maksanut 7% koko Irlannin yhteisöverosta voi täysin mätä tai moraaliton.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 7.11.2017 klo 21.56
Kirjoittaja Sherukka
Kyllä on ollut melko moraalitonta toimintaa.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 7.11.2017 klo 22.32
Kirjoittaja jeppe
Aika löysä moraali täytyy olla jos ei näe asiassa mitään moraalitonta. Lain pykäliä noudatellenkin.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 7.11.2017 klo 22.38
Kirjoittaja Aatamix
Apple kerää tuotteistaan alan suurimmat katteet ja voitot. Lisäksi kiertää veroja parhaansa mukaan, mikä onnistuu suuren lakimiesarmeijan avulla.

Välillä Apple tuo julkisuuteen tarinoita, että kuinka on pari miljoonaa sijoitettu aurinkopaneeleihin jne. Nuo miljoonat ovat vain leivänmuruja niistä miljardeista, joita Apple makuuttaa pankkitilillä. Osa miljardeista on saatu verojen välttelyllä.

Applen pankkitilillä makaa ilmeisesti noin 232 miljardia euroa. Sillä summalla maksaisi esim. Suomen valtion budjetin yli 4 vuotta. Jos edes osa noista miljardeista olisi joko verorahoin, tuotekehityksen tai sijoittamisen avulla yleisessä käytössä, niin useamman ihmisen hyvinvointi kasvaisi. Applea ei ilmeisesti kiinnosta ihmisten hyvinvointi, paitsi omissa markkinointipuheissaan?

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 1.10
Kirjoittaja homenamsi
Poikkeaako Apple joukosta? Paitsi ehkä taitavuudella toimia rajoilla.

Missä ovat ne ’iloiset veronmaksaja’firmat joiden odottaisi tulevan nyt eturiviin rintaansa röyhistellen?

Jenkkien Supercellit?

Peruskysymys - joka on vilkkunut kiitettävästi medioissakin. Miksi hommaa ei saada kuriin ja samoja pelisääntöjä kaikille?

Suomen hallituskin oli ajamassa Stubbin kautta mitäänsanomattoman ’hallintarekisteri’n kautta hajautettuja veroparatiiseja epärehellisille.

Missä se moraali oli - arestissako?

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 8.56
Kirjoittaja jeppe
Apple ei poikkea joukosta, tekeekö se teosta moraalisesti hyväksyttävän?

Uutisissahan Apple kertookin maksavansa verot jenkeissä verottajan ajatusten mukaisesti, muualla maailmassa ei.

Pelisääntöjä tekee varmaan ison lobbauskoneiston ohjaamat poliitikot ja kun Applenkin kassavarat on moninkertaiset esim Suomen budjettiin niin iso raha taitaa käytännössä määritellä pelisääntöjä.

Moraali ei varmaan ole arestissa, olisiko jäänyt ahneuden jalkoihin?

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 10.02
Kirjoittaja juhhyto
Kovasti kysytään firmojen moraalia. Mutta jos esimerkin ottaa yksityisellä tasolla, niin tuskin kovin moni maksaa veroja enemmän, kuin verolaki määrää. Päin vastoin, verojen minimointia pidetään moraalisesti ja yleisesti ihan hyväksyttävänä yksittäisen ihmisen tekona. Ja hajautetaan omaa likviditeettiä ostamalla Virosta halpaa viinaa, jotta Suomen verottaja ei saisi rahaa. Että silleen.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 10.20
Kirjoittaja MacFinn
Aika paljon samaa ajattelua omallakin osallani.

Eikä täällä juurikaan paheksuta näitä, jotka maailman matkoiltaan tuo Applen tuotteita maksamatta tullissa verottoman rajan ylittävien tuomisten arvonlisäveroja. Mutta jos Apple toimisi samoin, kova kohu nousisi.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 10.30
Kirjoittaja dlspade
No onhan se nyt eri asia vedättää verottajalta miljardeja kuin muutama kymppi...
Jos persaukinen vedättää kymppejä että saa ruokaa perheelleen on mielestäni ihan eri asia kun rikas joka vedättää vaan saadakseen kasaan sen toisen miljoonan/miljardin.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 10.47
Kirjoittaja MacFinn
Niin, no, mun nuoruudessani tavattiin sanoa, että alta miljoonan on rikos...

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 11.06
Kirjoittaja Kauppalopo
homenamsi kirjoitti:Suomen hallituskin oli ajamassa Stubbin kautta mitäänsanomattoman ’hallintarekisteri’n kautta hajautettuja veroparatiiseja epärehellisille
Hallintarekisterin tarkoituksena on vähentää arvopaperikaupan turhaa byrokratiaa, ei luoda hajautettuja veroparatiiseja. Hallintarekisterilaki koskisi vain suomalaisten omistajien suomalaisia osakkeita, joilla käydään kauppaa Suomessa. Jos suomalainen haluaa osakkeensa hallintarekkariin, hankkii hän ulkomaisen välittäjän ja näyttäytyy näin ollen ulkomaisena Suomessa tekemillään kaupoilla.

Vaikka Sirolaopistossa on opetettu, että osakkeiden omistaminen on riistoa, osakeyhtiöt sinällään jo ryhtymistä rikolliseen toimintaan ja hallintarekisteröinti on veronkiertoa, niin joskus kannattaa käyttää omaa päätään ja miettiä itse.

En näe mitään eroa verosuunnittelun moraalisessa moitittavuudessa, oli kyse sitten köyhän kympistä tai rikkaan miljardeista. Moraali ei riipu euroista. Siinä vaiheessa kun suunnittelusta harpataan lain toiselle puolelle, on rikoksella saadun edun arvolla toki jonkinlainen merkitys. Ongelmana on sen määrittäminen, mikä on laitonta ja mikä ei. Ja ihan vastaavalla tavalla voi verosuunnittelun moraalia arvioida kovin eri perustein.

Alkoholin ostaminen omaan käyttöön Tallinnasta on laillista ja aivan oman moraalini mukaista. Kalliiden laitteiden tuominen EU:n ulkopuolelta tullitta sen sijaan ei ole laillista, enkä pidä sitä moraalisesti hyväksyttävänä. Se on laitonta veronkiertoa, joka vähentää valtion saamaa verotuloa. Yrityksen, kuten Applen, verosuunnittelu on yleensä juristivoimin saatu lain mukaiseksi. Onko se moraalitonta? En tunne kuviota niin hyvin, että osaisin arvioida.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 12.47
Kirjoittaja homenamsi
^ Muistaakseni se hallintarekisterihanke oli alkuvaiheessa pohjaltaa huomattavan yleinen. Lakiehdotuksen pomputtelun loppuvaiheessa siinä oli nuo mainitut fokukset ja rajaukset Suomeen. Sama avoimuuden puutteen ja viranomaisten tiedonsaannin ongelma kuitenkin kuin noissa ulkomaisissa veroparatiisikuvioissa.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 12.58
Kirjoittaja khaosaming
Kuviossa minua haittaa se, että vahvoille veronmaksu on vapaaehtoista, tavalliselle ihmiselle pakollista.

Emme ole tasaveroisia lain edessä.

Lisäksi verovilpistä kiinni jäämisen seuraukset ovat tuhoisammat tavalliselle kansalaiselle. Isoille tarjotaan alennusta katumisesta, annetaan juttujen syyteoikeuden vanheta tai perustellaan mitään tekemistä kaksoisrangaistuksen kiellolla (ne bis in idem).

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 18.07
Kirjoittaja Kauppalopo
Verokertymä näyttää siltä, että suurituloiset maksavat käytännössä melkein koko tuloveropotin, jos liikutaan yksilötasolla. Yritystasolla suuret kansainvälisesti toimivat yhtiöt maksavat varsin epätasaisesti, mutta vaikea ulkopuolelta on arvioida konsernin sisäisten lainojen ja laskutusten perusteita.

Valitettavan iso osa verosuunnittelua koskevasta kritiikistä tuntuu yleensä tulevan niiltä, jotka ovat nettoveronsaajia. Meiltä maksajilta ei yleensä edes kysytä.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 18.50
Kirjoittaja Sherukka
Valitettavasti tuli avattua tuo viimeinen viesti ja siinä on tyyppiesimerkki miten toiset rikkaista eivät kykene näkemään näitä suuria vääryyksiä yhteiskunnassamme. Mukamas pitäisi nauttia siitä että tulot jakautuvat epätasaisesti ja täten on oikein kusettaa jne kunhan vain maksaa riittävästi "korvausta" siitä. Moraali on kyllä täysin kateissa! PS. Itse maksan suurella todennäköisyydellä paljon enemmän veroja kuin edellinen kirjoittaja ja siksi yritänkin itse jakaa sitä erityisesti niille joita poljetaan. Yritän myös olla avaamatta näitä minulta piilotettuja viestejä koska alkaa hirvittämään ja tulee paha olo. Raha tekee olon huonoksi, siksi se tuleekin tasata kaikkien kesken ja kroisoksia ei saisi syntyä niin yhteiskunta toimisi mitä parhaiten.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 19.21
Kirjoittaja kaulahuivi
Jokainen yhtiö suunnittelee maksavansa mahdollisimman vähän veroja. Kukaan ei niitä maksa mielellään kymmeniä prosentteja. Havainto koskee myös hyvin menestyviä yksilöitä.

Re: Applen verosuunnittelu

Lähetetty: 8.11.2017 klo 19.56
Kirjoittaja juhhyto
Sherukka kirjoitti:Raha tekee olon huonoksi, siksi se tuleekin tasata kaikkien kesken ja kroisoksia ei saisi syntyä niin yhteiskunta toimisi mitä parhaiten.
Ongelma tässä mallissa on se, että toiset on laiskoja, toiset ahkeria. Jos vastikkeetonta rahaa jaetaan, niin motivaatio sen saamiseen katoaa. Kukaan ei tee mitään. On otettava käyttöön pakkokeinot yhteiskunnan ylläpitämiseksi, kansa kärsii. Syntyy diktaattoreita, kansa kärsii enemmän. Johtajat kahmivat rahat silti, ja suurin osa kansasta kärsii aina vaan enemmän. Sitten huomataan yhtenä päivänä, että olemmekin Pohjois-Koreassa.